Masaüstü CNC Router V1

Tasarım sürecinde genellikle standart ve kolay bulunabilen parçalar kullanarak tasarım yapmaya çalıştım. Sürümlerle geliştirmeye devam edeceğim. Yanlış veya eksik olduğunu düşündüğünüz kısımlar varsa yorumlarda veya e-posta yoluyla bana iletebilirseniz sonraki sürümlerde düzeltmeye ve güncellemelere eklemeye çalışacağım.

Çalışma Hacmi: 250 mm x 316 mm x 80 mm
Çerçeve Boyutu: 510 mm x 510 mm x 352 mm
Adım Motorları: Nema 23HS7430
Tabla Boyutu: 350 mm x 240 mm

Güncellenen versiyon için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz:


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“Masaüstü CNC Router V1” için 4 yanıt

  1. TARIK DOĞRU avatarı
    TARIK DOĞRU

    Sayın Yaşar Bey,
    Yapmış olduğunuz projeden dolayı tebrik ederim elinize sağlık. Yaşım 70 olduğundan pandemi dolayısıyla evden çıkamadık. Evde kalan zamanı doldurmak için hoby elektroniği ve ağaç işleme ile ilgilendim. CNC ve 3 d yazıcı yapmaya çalıştım. NEMA 17 motorlu 2 Y axsisli bir CNC yaptım. Nema 17 motorlu y ekseni zorlanıyor. ve çok ısınıyor. Elimde ikinci el NEMA 23 motor var. Tek y eksenli CNC modeli arayışında bulunurken GRABCAD de çiziminizi gördüm. Çok huşuma gitti.Aynı zamanda vatandaşım olmanız dahada hoşuma gitti. Dedim ben bunun üzerinde çalışayım. Projenizi okumada sorunum yok.Sıkıntım malzemelerin temininde. Bazı malzemeleri piyasada bulabilirim ama bazılarını bulamadım. Malzeme listenizden acab hangileri STL dosyasına dönüştürüp 3d yazıcıda basabilirim. Birde SFU vidakı mil ve nut yarine daha ucuz olan trapez mill kullansam olurmu. Malum emekli biri olarak en ucuz yolunu tercih etmekteyim.
    Kısacası hazır imalatı olan malzemelerin açılımlı kodları (internet tarama yaptığımda kullanabileceğim kodlar örneğin SK 12 Aliminyu mill tutucu gibi)
    – 3D yazıcıda basıp kullanabileceğim parçaların listesi
    Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Yardımlarınız için şimdiden tşkkür eder başarılar dilerim. Tekrar eline sağlık
    TARIK DOĞRU

    1. yasarseher avatarı

      Merhabalar Tarık Bey,

      Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

      İlk olarak ben de sizi değerli çalışmalarınız için tebrik etmek isterim.

      – Çift Y eksende Nema 17 kullanarak “4,3 Nm * 2 Adet Nema17 Nominal Tork= 8,6 Nm” Tork elde edebilirken; Nema 23 kullanarak 19 Nm’ye kadar tork elde edebilirsiniz. Bu da şu anki yapıdaki torkun 2 katından daha fazla eder ve eksenin ısınma sorununu önemli ölçüde çözebileceği düşüncesindeyim. Ancak tek Nema23 kullanırken Y ekseninde düzgün doğrusal bir hareket alabilmek için ekstradan 1 veya 2 adet krom kaplı mil ile eksenin doğrusallığını garantiye almanız da motora binebilecek olası eksenel yükleri alacaktır. Bu şekilde daha rahat çalışan bir Y ekseni elde edebileceğinizi düşünüyorum.

      – Vidalı mil yerine trapez mil kullanmakta bir sorun görmüyorum. Hatta ben de büyük ihtimalle TL’deki bu devalüasyondan sonra trapez vidalı millerle toplamaya yöneleceğim gibi gözüküyor.

      Malzeme listesindeki basılabilir parçalar:

      – Nema23 lerin flanşına bağlanan “Motor Ara Bağlantı” parçaları 3D baskı için uygun parçalardır.
      – Onun dışında genelde standart ürünler olup istenirse; mil tutucular ve yatakların alt sabitleme (BK Sabitleyici ve BF Sabitleyici) plakaları da 3D baskı alınabilir.
      – BK ve BF yataklar da uygun rulmanlarla birlikte dış gövdesi baskı alınarak üretilebilir. (Eş eksenlilik konusuna dikkat ederek montaj yapıldığı taktirde!)
      – Köşe bağlantı parçaları da 3D baskı alınabilir. (Diklikler konusuna dikkat ederek montaj yapıldığı taktirde!)

      Hazır parça kodları ile ilgili kısım:

      – Aslında çizim yaparken Türkçe olarak isimlendirilen parçalar benim çizdiklerim, diğerleri için eğer hazır alınmak istendiğinde Google’dan çok rahat bulunabilir şekilde isimlendirilerek ilerlemeye çalışmıştım. Eğer özel olarak sormak istediğiniz ya da bulamadığımız parçaların 3D tasarımdaki isimlerini listeleyebilirseniz ben doğrudan yardımcı olmaya da çalışabilirim.

      Bunlar dışında da herhangi bir sorunuz olursa yasarseher@gmail.com mail adresimden anlık iletişime geçebilirsiniz.

      İlginiz için tekrardan çok teşekkür ederim Tarık Bey

      İyi çalışmalar dilerim.

  2. Zeynep Aleyna Sarıöz avatarı
    Zeynep Aleyna Sarıöz

    Merhabalar Yaşar Bey,
    Makine Mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim. Bitirme projesi olarak CNC Router tasarımı ve imalatı yapmaktayım. GrabCad de tasarımları incelerken sizin tasarımınıza denk geldim, gerçekten harika bir iş olmuş tebrik ediyorum. Sizin tasarımdan ilerleyip imalatını o şekilde yapmaya karar verdim. Size birkaç sorum olacak cevaplarsanız eğer çok mutlu olurum.
    İlk olarak elimde 3 tane çalışır konumda Nema 17 var, bu sistemde çalışır mı bilmiyorum, öngörünüze inanaraktan çalışmaz derseniz Nema 23 motor alarak yoluma devam edeceğim.
    İkinci olarak tezde kullanabilmek için birkaç hesaplamalar yapmam gerek bunun içinde makinenin üstüne binecek toplam yüke ihtiyacım var.
    Üçüncü olarak Spindle olarak kullanmam gereken motora karar veremedim, hocam Dremel yüzey temizleyicisi kullanmamı önerdi ama maliyet açısından beni maalesef baya aşıyor durumda, daha uyguna aklınızda olan bir motor varsa paylaşırsanız sevinirim.
    Son olarak da Spindle holder hazır olarak satın alınıyor ama onu 3D yazıcıdan çıktı alıp kullansak Spindle ‘ı taşıyabilir mi?
    Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden çok teşekkür ediyorum.
    İyi çalışmalar.

  3. yasarseher avatarı

    Merhabalar Zeynep Hanım,

    Yukarıdaki yoruma olan cevabımda Nema 17 ve 23 farkına değinmiştim. Eğer ahşap işleme ve PCB devre kazıma işlerinde kullanılacaksa Nema17ler işinizi görecektir. Bence ilk aşamada Nema17lerle başlamak daha mantıklı. Sadece sürücünüzü Nema23 e de yeterli olacak şekilde seçerseniz geçişleri de daha az revizyonla yapabilirsiniz.
    İkinci olarak, makinanın üzerine gelecek yüklerle ilgili hesapları yapmadan önce gövde malzemesi, yataklamalarda kullanılacak parçalar, işlenecek malzeme ve kullanılacak spindle motor devri gibi temel konuların netleşmesi gerekiyor. Bunları da netleştirmenin en hızlı yolu bana göre piyasadaki masaüstü routerları incelemeden geçmektedir. Ayrıca bu konuda altyapı sağlayabilecek akademik çalışmalardan da yararlanabilirsin. Özellikle Hintli ve Çinlilerin yayınladığı çok sayıda doküman var onlardan da yardım alabilirsin.

    Üçüncü olarak, ahşap işlemeleri için 775 spinde motoru bence yeterli olacaktır 24V ta kullanıldığında 9000 rpm seviyelerine kadar çıkmaktadır. Ahşap ve alçı gibi işlemesi kolay malzemelerin dışına çıkmayacaksanız yeterli olacaktır. Dremel yüzey temizleyici yeterli olur mu bilmiyorum motorun özelliklerine bakmak gerekir.

    Aşağıda düşük maliyetli bir projede kullanılabilecek olan 775 motorun ve daha profesyonel ve daha güçlü ve alüminyum ve yumuşak diğer metalleri işlemek için de kullanılabilecek olan AREL marka 0.75 kW Spindle motorun linklerini bırakıyorum. İnceledikçe aklında bir şeyler daha da netleşeceğine eminim.

    775 Spindle Motor – https://www.n11.com/urun/cnc-motor-24v-16000rpm-775-spindle-10014508
    Arel 0.75 KW spindle motor – https://www.cnc-marketi.com/urun/arel-spindle-motor-0-75-kw-24000-devir-er16-arel-motor-arfm-1y-m4

    Spindle holder için eğer 775 motor kullanırsan benim tasarımdaki şekilde bir parçayı 3D yazıcıda Tough PLA veya PLA+ filamentle basarak kullanman yeterli olur diye düşünüyorum.

    Bunlar dışında da herhangi bir sorunuz olursa yasarseher@gmail.com mail adresimden anlık iletişime geçebilirsiniz.

    İlginiz için çok teşekkür ederim
    İyi çalışmalar dilerim
    Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir